Marble Sounds – Paradiso, Amsterdam (30-10-2018) Streelzacht

De vijf leden van Marble Sounds staan op het kleine podium in Paradiso. Zangeres Renée Sys versterkt vocaal de gelederen. De soundcheck verloopt voorspoedig. In de grote zaal beneden vult Darius Rucker (ex-Hootie & The Blowfish) met de handen in de zakken opnieuw een pauze met nauwelijks verstaanbaar gebabbel. Boven besluit Marble Sounds de soundcheck. De zaal is leeg. Sys wandelt met een setlist door de zaal en heeft natuurlijk tijd voor een foto. “Ach, van de lijst? Natuurlijk.”

Het Belgische vijftal stapt op tijd de planken op. Opener ‘Fire In The Lake’ is te vinden op het nieuwe album van de Belgen. Het titelnummer van de vierde langspeler The Advice To Travel Light volgt. Bij ‘In Time’ stapt Renée Sys het podium op om de groep vocaal te ondersteunen.

De Vlaamse taal heeft een prachtig woord voor de liedjes die frontman Pieter van Dessel schrijft. De songs zijn streelzacht! De spijker op zijn kop en dan zonder kracht geslagen. Debuut Nice Is Good zet de toon voor de loopbaan. In 2013 verschijnt de opvolger Dear Me, Look Up, in januari 2016 volgt Tautou en The Advice To Travel Light ligt in 2018 in de winkels. Het is onjuist om te zeggen dat de releases inwisselbaar zijn, het zijn wél langspelers die alleen Marble Sounds heeft kunnen maken. Liedjes met een kop en een staart, melancholiek, nauwelijks uitbarstingen en vooral groots in eenvoud. Indierock van het allerfijnste soort.

De bovenzaal is redelijk volgelopen. Marble Sounds vermaakt zich op het podium en in de zaal staan vooral luisteraars. ‘Photographs’ is niet van het laatste album. “Een oudje”, zegt Van Dessel. Drummer Mattijs Vanderleen zingt in enthousiasme de woorden van de liedjes mee en streelt zijn trommelvellen, bassist Frederik Bastiaensen plukt onverstoorbaar aan zijn snaren. Brecht Plasschaert vult op toetsen daar waar nodig gaten in de nummers en Gianni Marzo heeft een plaat aan pedalen voor zich liggen en neemt af en toe plaats achter zijn pedalsteelgitaar. Er staat een geoliede machine op de planken.

Marble Sounds is ook een bescheiden groep. De ritmesectie is goed, legt een stevig fundament voor de muziek maar komt geen moment los van de door Van Dessel geschreven melodieën. Marzo trapt wat af op de pedalen, maar excelleert geen moment in een uitzinnige solo. Het zijn gedachten die opkomen bij een volgend melancholiek liedje van de Belgen. De songs zijn zo goed geschreven dat de lat bij een optreden ook hoog gelegd mag worden.

‘Bette Davis Eyes’ is ooit door Kim Carnes de hitparades in gezongen. De belegen hit past uitstekend in de set van Marble Sounds. Bij afsluiter ‘One Last Regret’ stapt Van Dessel naar voren. En plotseling is er contact, is er emotie. Het publiek zingt op verzoek mee. “Het zijn maar twee woorden,” glimlacht de zanger, “oeh, oeh.” Band en bezoekers zingen gezamenlijk. Het is een mooi besluit van het optreden.

Natuurlijk komt de groep terug. Van Dessel speelt solo ‘About You’ en de groep besluit met ‘Tout Et Partout’. Marble Sounds zet een mooie punt achter een goed optreden. Luister thuis naar The Advice To Travel Light en hoor hoe intens, klein, breekbaar en indringend indierock kan zijn. Streelzacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *