De beste concerten van 2017 De favorieten van onze redactie

Nienke Franzen (hoofdredacteur): The Moonlandingz – Valkhof Festival (15-07-2017)

Valkhof Festival is een gratis festival in Nijmegen in de week van de Vierdaagse en trekt daarom een gemengd publiek van wandelaars, muziekliefhebbers en gezinnen. The Moonlandingz, met leden van Fat White Family en Eccentronic Research Council, trokken zich daar natuurlijk niets van aan. Zanger Lias Saoudi was gekleed in een korte zwarte jurk met daaronder: niets. Dat weten we zeker, want zijn piemel kwam regelmatig onder zijn jurk uit. Fat White Family is live nog wel eens een zooitje, maar zette met de solide, ervaren muzikanten van Eccentronic Research Council een heerlijk hysterisch en aanstekelijk optreden neer.

Jirke Poetijn (schrijver): The Guru Guru – Grasnapolsky Festival (11-02-2017)

The Guru Guru speelde afgelopen februari in de Loods van Joost op Grasnapolsky. De loods was een fijne plek voor iedereen die wilde onsnappen aan al te veel sereniteit, en The Guru Guru was de best beukende band in de loods. Ik word sowieso blij van bands die de beuk er meteen in gooien, maar ik werd nog gelukkiger van zanger Tom Adriaenssens die er met zijn geloofwaardige, gestoorde performance voor zorgde dat niemand zijn aandacht bij iets anders dan het optreden had.

Peter(fotograaf): The Dream Syndicate – Bitterzoet, Amsterdam (23-10-2017)

In de jaren tachtig was The Dream Syndicate een van de vaandeldragers van de Paisley Underground: melodieuze alternatieve rock. Dit jaar bracht de groep na bijna dertig jaar een nieuw album uit en ging bij het optreden in een stampvol Bitterzoet het dak eraf. Dat was voor mij absoluut de bovenkant van de underground.

Karin Eggink (eindredacteur): Arcade Fire – Best Kept Secret Festival (17-06-2017)

Mijn eerste editie van Best Kept Secret was gelijk een perfecte en memorabele. En ja, ook die andere droomheadliner, Radiohead, was onvergelijkbaar prachtig en onvergetelijk, maar voor beste concert kies ik toch dat van Arcade Fire. De band was in een uitstekend humeur, wist van geen ophouden en nam het publiek mee in een optreden vol energie en bezieling. Na afloop wilden we nog lang niet naar bed en bleven we napraten in een sfeer van euforie waar het gehele Beekse Bergen door bevangen leek te zijn. Zelfs de volgende ochtend klonk nog vanuit alle hoeken van de camping geneurie van het refrein van ‘Everything Now’.

André Rozendaal (schrijver): Rat Boy – Welcome to the Village Festival (23-07-2017)

Rat Boy was de grootste verrassing van Welcome to The Village. Samen met zijn bandleden liet hij hiphop moeiteloos vervloeien met bijvoorbeeld (noise)rock en britpop, zodat de muziek af en toe deed denken aan Urban Dance Squad. Vanaf de eerste tonen was de opwinding voelbaar en vooraan bij het podium was het publiek wild enthousiast, met als gevolg een kolkende pit. Tegen het einde van het ingekorte optreden stond het podium vol met publiek, mede door de opruiende praatjes van Rat Boy. Rat Boy stal op een innemende en verpletterende manier de show op Welcome to The Village.

Oscar Anjewierden (fotograaf): Cherry Glazerr – Bitterzoet, Amsterdam (11-05-2017)

Een favoriete concert kiezen is moeilijk, want het blijft appels met peren vergelijken. Als ik dan toch een concert moet kiezen, dan ga ik voor het optreden van Cherry Glazerr in Bitterzoet. Een goed en intrigerend optreden van een band met een boeiende, aparte frontvrouw. In vergelijking met een eerder optreden waar ik bij was, heeft Cherry Glazerr een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Het concert staat in mijn geheugen gegrift.

Helen Wittebol (schrijver): Nick Cave & The Bad Seeds – Ziggo Dome, Amsterdam (06-10-2017)

Mijn vader probeert me al jaren wat te laten horen van ‘zijn’ muziek, en dan voornamelijk Nick Cave. Nou moet ik eerlijk bekennen dat niet alles me aansprak, maar na Push the Sky Away (2013) ben ik toch wel een beetje bekeerd. Cave zit al zo’n 45 jaar in het vak en dat merk je. De tweeëneenhalf uur durende set in de Ziggo Dome was zwaar en intens, maar uitermate energiek uitgevoerd. Een meesterlijke artiest is het. De manier waarop hij zijn publiek inpakt en meeneemt in zijn verhalen, dat zie je niet veel. 17.000 mensen in één zaal, maar zo stil heb ik het nog nooit meegemaakt.

William Maail (fotograaf): Knower – Rockit Festival (11-11-2017)

Ik heb het afgelopen jaar veel optredens gezien, als fotograaf én als bezoeker zonder camera. Het jaar is natuurlijk nog niet om, maar mijn favoriete concert tot nu toe was het optreden van Knower (zie ook foto helemaal bovenaan), een artistiek duo dat in de underground van de kunst- en muziekwereld bekend is geworden door de gekke YouTube-clips en optredens. Er zijn misschien beter concerten geweest, maar dit was te gek en ik heb er lang op gewacht om een optreden van dit duo in Nederland mee te maken.

Jan Rijk (fotograaf): Nick Cave & The Bad Seeds – Ziggo Dome, Amsterdam (06-10-2017)

Op 6 oktober was ik voor het eerst in de Ziggo Dome. Ik had de zaal nog nooit eerder bezocht, omdat de bands die er speelden voor mij een maatje te groot waren. Voor één keer maakte ik een uitzondering en wel voor Nick Cave & The Bad Seeds. Ik was al gewaarschuwd voor de grootte van de zaal en dat bleek niet onterecht. Het was groot, héél groot. Ondanks die omvang en de beladen tijd voor Cave was het optreden waanzinnig. De band speelde een mooie doorsnede van de lange muzikale loopbaan, maar bovenal wist Cave die intense hal om te toveren tot een intieme huiskamer en liet hij ons daar allemaal deel van uitmaken. Wat mij betreft een van de mooiste optredens van het jaar!

Sannette de Groes (schrijver): Cherry Glazerr – Bitterzoet, Amsterdam (11-05-2017)

11 mei was een mooie lentedag en na wat terrasjes overdag sloot ik samen met fotograaf Oscar Anjewierden de dag af in Bitterzoet. De zaal was afgeladen en het was vooral mooi om te zien dat de zangeres een ontwikkeling had doorgemaakt, qua uiterlijk en muziek. Tegelijkertijd was de finale van het Eurovisiesongfestival, en het staartje daarvan kregen we mee in een gaybar. Erg leuk!

Foto’s Knower: William Maail
Foto The Dream Syndicate: Peter
Foto’s Cherry 
Glazerr: Oscar Anjewierden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *