Bawrence of Aralia – Bawredom Allerminst melige gitaarklanken uit Maastricht

De stad Maastricht was jarenlang een blinde vlek op de kaart van Nederland als het om indiepopbands ging. Maar met bands als Baby Galaxy en Yin Yin lijkt er ook iets moois te ontstaan in de Limburgse hoofdstad. Daarnaast is er een groep kunstacademie-alumni die onder melige bandnamen als Amish Winehouse, Bounty Island of The Jens Maurits Orchestra muziek maakt. Onder de naam Bawrence of Aralia maakt het vijftal tegenwoordig fijnzinnige en dromerige indiepop, wat resulteert in de prachtplaat Bawredom.

In acht nummers meanderen gitaren op een melodieuze manier, en die gitaren golven soms ook langs elektronica. Denk aan bands als Ultimate Painting of Real Estate, maar dan iets meer richting indiefolk opgeschoven en bij momenten met een licht psychedelisch randje. Zanger Martijn Riksen geeft met zijn zeer aangename, licht hese stem een melancholieke maar ook beeldende draai aan de vernuftige songs.

De basis van elk nummer is een twinkelende golf van gitaartonen die vrijwel naadloos de opmaat vormt voor prachtige samenzang, borrelende elektronica of lichtvoetige tempowisselingen. En hoewel sommige songs tegen het schetsmatige aanhangen en voorbij lijken te kabbelen, loont het de moeite om eens goed te gaan zitten voor Bawredom. Want dan komen prachtige melodieuze vondsten en spitsvondige overgangen boven water en klinkt Bawrence of Aralia allerminst als een melige band, maar als eentje met beeldschone nummers.

Een van de meest stemmige nummers van de plaat – het met een prachtig metronoombasritme opgesierde ‘No Fruit/Less Fruit’ – is een van de hoogtepunten van de plaat. Trippy zanglijnen maken de spannende song af. Daarnaast is het met een spannende aanloop naar een fraaie gitaarontlading gezegende ‘Use Less Thoughts (Note to Self)’ eveneens een van de beste nummers. Het doet echter niets af aan de overige zes composities, want die zijn tevens van hoog niveau.

Het label Subroutine duikt ook in het uiterste zuiden des lands uitstekende bands op, zoals eerder al bij Baby Galaxy het geval was. Met het gevarieerde en bij vlagen ongrijpbare Bawredom van Bawrence of Aralia voegt het eigenwijze label opnieuw een muzikaal pareltje toe aan de toch al niet geringe discografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *