Afterpartees – Asteriks, Leeuwarden (23-03-2018) Jonge Limburgers overtreffen zichzelf

Drie jaar na de release van het populaire debuut Glitter Lizard is Afterpartees terug met een tweede plaat: Life Is Easy. Je weet wel, die knalgele plaat die opeens overal voorbijkomt. Dat het felgekleurde gevaarte niet meer te ontwijken is, is ook niet zo vreemd. De garagerockers gaan door waar ze gebleven waren, met de onmiskenbare stem van zanger Niek Nellen en de catchy gitaarpartijen die we van ze gewend zijn. Ondanks de lovende reacties op het nieuwe album komen de tracks van de muzikanten live het best tot hun recht. Vanavond wordt dat wederom bewezen.

Toen de jonge Limburgers in 2015 voor het eerst op het podium van Asteriks stonden, werden ze al op handen gedragen. Nu, drie jaar later, weet het vijftal alleen maar meer te boeien. De geestdriftigheid van Niek Nellen druipt er direct aan alle kanten van af. Overwerkende stembanden, wijd opengesperde ogen en een onbeheersbare drang tot contact leggen met het publiek zijn kenmerkend voor de vrolijke garagerockers. Met een immense partij energie springt Nellen over het podium en al vóór de eerste toon ten gehore wordt gebracht, slaat het enthousiasme over op de aanwezigen in de zaal.

Het veel te kleine podium legt de gretige muzikant geen grenzen op. Vaker wel dan niet duiken de wilde plukken haar op tussen het publiek. De charismatische frontman wil maar al te graag dat iedereen het naar zijn zin heeft en zal daar dan ook alles aan doen. Korte monologen en drukke gebaren zorgen voor constant vermaak. Natuurlijk worden we ondergedompeld in de nieuwe hits, zoals ‘Two Kinds of Lovers’ en ‘Ultimate Worriers’, maar de oude favorieten zijn allesbehalve vergeten. ‘Power Animal’ is uitermate pakkend en raast het gebouw door en ook ‘Lilly’ wordt met liefde ontvangen. De jengelende powerpop wordt onderbroken door een akoestische versie van ‘Be With U’, gespeeld door Bas Nellen. Muzikaal gezien niet de beste uitvoering van het nummer, maar het laat een nieuwe, frisse kant zien van de groep.

Nellen haalt ‘Call Out Your Name’ uit zijn tenen en zoals verwacht klinkt het live nog lekkerder dan op de plaat. In ‘Somewhere’ stelt hij zijn stembanden nog eens extra op de proef en wordt daadkracht nog een stukje hoger getild. Waar hij het vandaan haalt, blijft een raadsel. Afterpartees blijft zichzelf keer op keer overtreffen en we kunnen ons enkel inbeelden wat we de volgende keer mogen verwachten.

Beeld: Rick Slagter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *