Zea – Moarn Gean Ik Dea Sober en diepgaand

Sinds 2009 is Arnold de Boer zanger en gitarist van Neêrlands enige echte anarchopunkband: The Ex. Daarvoor was hij al actief in Zea, een band uit Amsterdam die schots en scheve indiepop maakte. Sinds 2008 is Zea het soloproject van De Boer. Met het Friestalige Moarn Gean Ik Dea levert hij zijn meest persoonlijke en sobere plaat af. Maar vooral een indrukwekkende. Belangrijke thema’s in de teksten zijn het verstrijken van de tijd en de dood.

Toen zijn moeder vier jaar geleden overleed, schreef hij het nummer ‘Ik Kin Der Net By’. Hij schreef het in de taal die het dichtst bij hemzelf ligt, zodat hij er opener over kon schrijven. De song, slechts begeleid door akoestische gitaar en door de berustende zang toch net niet topzwaar aangezet, is een zeer emotioneel hoogtepunt van de plaat. Net als de prachtig gezongen en al even minimalistische cover van ‘Pull The Wires From The Wall’ van The Delgados:  ‘Lûk De Trieden Van De Wand’.

Arnold de Boer bewijst met Moarn Gean Ik Dea dat wanneer het Fries uit de lullige folklorehoek gehaald wordt, het een elastische en melodieuze taal is die bijzonder geschikt is om in te zingen. Het meest exemplarische voorbeeld is ‘Hâld Die De Harsens’, waarin hij rauwe en, jawel, uit het leven gegrepen teksten voordraagt. Of de door jazz ingegeven cover van ‘Wurch’ van de legendarische Friese chaospunkband It Dockumer Lokaeltsje.

Alle tien nummers kennen een directheid en puurheid die je van begin tot eind bij de strot grijpen; op die manier krijgen melancholie en diepgang ruim baan. Toch is de muzikale kermis in het hoofd van De Boer, waar op voorgaande platen van Zea vaak sprake van was, niet helemaal tot stilstand gekomen. Want er is tevens plaats voor variatie door het inzetten van gastmuzikanten op contrabas en piano en daarnaast door de toevoeging van wat noise-effecten, waardoor bij momenten een fraaie gelaagdheid ontstaat. Met Moarn Gean Ik Dea heeft Zea een bijzonder mooie plaat gemaakt. En voor wie geen Friese teksten verstaat: geen nood, want op het tekstvel zijn deze eveneens in het Engels afgedrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *