Als we het hebben over een psychedelische band die in 2008 werd opgericht in Santiago, dan blijven er bijzonder genoeg twee opties over. Samen met Föllakzoid is The Holydrug Couple al tien jaar bezig Chili op de muzikale kaart te zetten. Vanavond doet de dromerige synthpsychband dat in Cinetol, met de onlangs uitgebrachte plaat Hyper Super Mega op zak. Tickets worden bij de ingang door het ontbreken van een scanapparaat met het oog bekeken, gevolgd door het woord ‘bliep’ – toepasselijk, gezien het aantal pedalen en synthesizers dat vanavond op het podium staat.
Tot voor kort was ‘The Holydrug Couple’ een zeer geschikte naam voor de Chilenen, maar inmiddels treedt de groep als drietal op. Als zanger Ives Sepúlveda halverwege het concert de zin “We’re The Holydrug Couple” uitspreekt en met zijn arm naar de andere bandleden gebaart, lijkt hij zich te realiseren dat die frase voor enige verwarring zou kunnen zorgen.
De zaal van Cinetol staat voor twee derde vol als de drie aftrappen met het instrumentale ‘Atlantic Postcard’, gevolgd door nog twee nummers van Moonlust uit 2015 – tot op heden het beste werk van de Chilenen. Het geluid is van begin af aan zeer helder afgesteld en de Chilenen lijken in hun element, hetgeen blijkt uit diverse glimlachen en knikjes die worden uitgewisseld. Het instrumentenspel is van een gecontroleerde bevlogenheid: de muziek leent zich niet voor losgaan op de instrumenten, maar de energie en passie toont zich wel degelijk in het spel.
Het heldere geluid gecombineerd met het zorgvuldige bespelen van de instrumenten zorgt meermaals voor nagenoeg perfecte uitvoeringen van zowel oude als nieuwe songs. Wat het drietal soms echter mist is iets wat die uitvoeringen live interessanter maakt dan op plaat.
Na een klein uurtje spelen – van een van de bandleden is inmiddels zijn T-shirt van het Stedelijk Museum Amsterdam zichtbaar – proberen de drie zich aan de zijkant van het podium te proppen om dan toch maar snel terug te komen voor toegift ‘Follow You Way’, een nummer dat plots een stuk losser en energieker wordt gespeeld – alsof de spanning er nu pas echt af is.
Op de achterkant van de setlist is een uitgebreide analyse van het geluid van de band te lezen die waarschijnlijk bedoeld was voor de geluidsman en waaruit het perfectionisme van de Chilenen blijkt. Als The Holydrug Couple erin zou slagen die controle live wat meer los te laten dan op plaat, zou een muzikaal al uitstekend optreden nog overtuigender kunnen worden.
Beeld: Nienke Franzen