Carson McHone + The Mountain Goats – Paradiso, Amsterdam (12-11-2022) The Mountain Goats is voor alle leeftijden

The Mountain Goats

Drukke week

Het is een véél te drukke week voor de programmeur van ‘Het Hiernamaals’. In deze periode ontvielen ons muzikale legendes als Mimi Parker (Low), Nik Turner (Hawkwind), Chris Koerst (Earth & Fire), Pierre Kartner, Gal Costa, Dan Mc Cafferty (Nazareth) en Pascal Ververst (Faal). Op deze dag kwam ook het nieuws van het overlijden van Keith Levene, gitarist en medeoprichter van The Clash en Flowers of Romance, dat later met John Lydon PiL werd. Aan hem wordt respect getoond door in de voormalige kerk Paradiso vlak voor opkomst van The Mountain Goats het nummer ‘Public Image Ltd’ af te spelen.

Stilletjes

Plots staat ze daar alleen en ‘stilletjes’ – overstemd door het geschuifel en geroezemoes -, met een gitaar op het grote podium; Carson McHone, de Amerikaanse singer-songwriter die het voorprogramma verzorgt. Paradiso lijkt nog niet helemaal klaar om te luisteren naar haar Amerikaanse rootsmuziek. Langzaam verleidt en overtuigt ze de eerste paar rijen maar als uiteindelijk ook achterin de melancholiek ingekleurde songs postvatten is haar set alweer voorbij.

Na de change-over, muziek van Stereolab op de speakers en de eerdergenoemde ode komen de bandleden van The Mountain Goats op: Peter Hughes (speelt bas en zingt in de band sinds 2002) Jon Wurster (drummer) Matt Douglas (pianist, zang en blaasinstrumenten) en natuurlijk John Darnielle: oprichter, schrijver, componist, gitarist, pianist en zanger. Onder luid applaus wordt gretig het eerste nummer ingezet: ‘Make You Suffer’ van het album Bleed Out.

Vijftig +

Het leeuwendeel van de prettig gevulde zaal kent de band sinds leeftijdsgenoot John Darnielle The Mountain Goats in 1991 oprichtte en non-stop toerde met zijn lyrische liedjes in kleine bezetting en dito zaaltjes. Waarschijnlijk hebben deze fans de cassettebandjes nog die Darnielle toen uitbracht. De band stond bekend om het produceren van lofi-thuisopnames (met name op een cassettedeck-boombox) en het vrijgeven van opnames op cassette of 7 inchvinyl.

Op een derde van de set verlaten de muzikanten het podium en speelt John Darnielle solo een aantal nummers, waaronder ‘Snow Crush Killing Song’ uit 1995 van het album Sweden.

Dertigers

Mogelijk maakten de dertigers in de zaal kennis met de The Mountain Goats toen het tijdschrift New Yorker John Darnielle in 2005 uitriep tot een van Amerika’s grootste hedendaagse copywriters. Een prijs die meestal voorbehouden is aan hiphopartiesten. Een impressie van de onverminderde zeggingskracht van de onconventionele zanger is te vinden op het in hetzelfde jaar uitgebrachte album The Sunset Tree, dat wederom zijn lyrische kwaliteiten en melancholische inslag onthult.

Vanaf toen werd dit album niet alleen door fans gerespecteerd en begrepen, maar ook door de rest van de wereld. De autobiografische plaat wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk. Het is het meest commerciële album van de band tot nu toe, een prachtige combinatie van folk en pop. Van deze release vertolkt de band ‘Up the Wolves’ en ‘This Year’. Bij het laatste nummer is het lastig de beelden uit te schakelen van het optreden samen met Stephen Colbert tijdens zijn tv-show. Kijk hier voor die beelden.

TikTokgeneratie

I hope you die” uit het nummer ‘No Children’ is een zin die fans van The Mountain Goats al ruim twintig jaar meezingen tijdens de shows van de band. In 2021 veranderde ‘No Children’ van een culthit voor alleen diehardfans in een onwaarschijnlijke TikToksensatie. In de TikTokvideo’s gebruiken ze de song als soundtrack en dansen zij (of sterker; laten ze hun katten dansen) alsof ze verdrinken. De hype trekt hiermee een nieuwe generatie liefhebbers aan die in Paradiso, schouder aan schouder met de eerdere generaties, Darnielle vragen om het nummer te spelen.

Dat doet hij niet maar de Goats spelen andere verzoeknummers zoals ‘The Slow Parts on Death Metal Albums’ en’ Getting into Knives’.

On Tape

John Darnielle is niet alleen een begenadigd schrijver en componist; hij is ook een makkelijke spreker en rijgt de liedjes vrolijk aaneen. Hij zet zijn muzikanten in het zonnetje en is dankbaar dat The Mountain Goats na dertig jaar steeds meer aanhangers (jong én oud) weten te genereren. Die allemaal de cassettebandjes weer, opnieuw, alsnog of nog steeds weten te waarderen.

Beeld: Jan Rijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *