Cape Sleep – Video Days Hartverwarmend eerbetoon aan de popmuziek.

Kim Janssen was alweer wat vergeten eigenlijk. De Utrechter die in 2017 zijn derde en laatste album uitbracht. Op dat werkstuk, Cousin geheten, staat een van de beste liedjes van de jaren tien, ‘Bottle Rockets’. Maar als geheel viel het toch tegen – ondanks de mooie moderne indiepopsound die erop te horen was.

Nu is hij plots terug onder de naam Cape Sleep. De reden van deze naamsverandering zit hem in het feit dat de songwriter meer als band wilt opereren. Op de acht nummers van het nieuwe album Video Days doet dan ook een groot arsenaal aan muzikanten mee. In alles klinkt deze plaat als een reusachtige productie waarin elk detail tot in de finesses is uitgewerkt.

Het resultaat is indrukwekkend te noemen. Opener ‘Telephone’ neemt je direct mee op een hypnotiserende reis waarin een stuwende ritmesectie je langs zalvende synthesizers leidt, de single ‘I Want to Be Your Friend’ is het nummer waarvan je hoopte dat Phoenix dit ooit nog eens zou schrijven, en op het ingenieuze ‘The Mover’ hoor je bij elke beluistering weer iets nieuws.

Tussen alle pracht en praal is het gelukkig nog steeds Janssens stem die de meeste impact heeft. In elke noot klinkt warmte en empathie door. Een gevoel dat Sufjan Stevens ook zo goed weet op te wekken. Zoals er ook overeenkomsten te vinden zijn in beider voorliefde voor rijke arrangementen. Waar de Amerikaan deze de laatste jaren inzet om nog dieper in zijn gemoedstoestand te geraken, weet Janssen je juist in een open, wonderlijke wereld te trekken.

Dit heeft mede te maken maken met het thema van de plaat: een liefdesverklaring aan de popcultuur van de vorige eeuw. Het klassieke Hollywood uit de jaren vijftig tot de muziek uit de jaren tachtig komt voorbij. Of zoals het klinkt op hoogtepunt ’Your House’: “From Hollywood to the Chelsea Hotel / Everyone is coming to your house / The entire cast of Saved by The Bell / Everyone is coming to your house“.

De status van eeuwige belofte lost Janssen op Video Days ruimschoots in. Dit is een groots album. Een eerbetoon aan popmuziek waarin aan de hoofdfunctie daarvan – het bieden van escapisme – op hartverwarmende wijze wordt voldaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *