Burger Records: de winkel Net zo lekker rommelig als de bands op het label

Je ziet ze steeds vaker op festivals of bij concerten: garageliefhebbers in T-shirts met teksten als ‘I’m a Burger Lover’. Het Amerikaanse label Burger Records heeft een mooie verzameling artiesten aan zich verbonden en het is daarom geen wonder dat het label aan populariteit wint. Het is een label met een identiteit. Make A Fuzz brengt een bezoekje aan de enige echte Burger Records Store in Fullerton, Californië – iets ten oosten van Los Angeles – en spreekt daar met een van de twee oprichters: Lee Rickard [zie foto].

De Burger Records Store bevindt zich aan een drukke weg in een rij winkels die vanbuiten weinig charme kennen. Een typisch Amerikaans pand waar ook zomaar een fastfoodketen of nagelsalon zou kunnen zitten. De binnenkant van de winkel matcht die buitenkant op geen enkele manier: het is een gezellige, rommelige zaak, met voornamelijk lp’s en cassettebandjes. Daarnaast zijn er cd’s (alle uitgebracht door Burger Records), buttons, T-shirts en muziekboeken en -tijdschriften.

img_3401

Alle cassettebandjes zijn vijf dollar (ongeveer vier euro zestig) en de cd’s tien. Maar, zo roept Lee Rickard al snel naar ons, je mag de cd’s ook voor vijf dollar per stuk meenemen hoor. Gewapend met acht cd’s (waaronder de nieuwe Mozes and the Firstborn voor vier euro zestig) en een T-shirt spreekt Make A Fuzz bij de kassa met Rickard over het stijgende succes van Burger Records, terwijl medeoprichter Sean Bohrman achterin de zaak naar een eerste persing van een plaat van The Dwarves – gisteren hoogstpersoonlijk door bandlid Blag Dahlia afgeleverd – luistert.

Negen jaar geleden richtten Rickard en Bohrman Burger Records op, maar Rickard geeft aan dat de droom al jaren daarvoor ontstaan was: “Ik kalkte in de drie jaar ervoor al overal de naam neer.” De winkel bestaat inmiddels zeven jaar en het label heeft er al vier edities van festival Burgerama op zitten. De groei in opkomst bij dat festival is tekenend voor de populariteit van het label: het aantal bezoekers van Burgerama I (één dag) was volgens Rickard duizend mensen en van Burgerama IV (twee dagen) tienduizend. Onlangs opende Burger in samenwerking met Gnar Tapes (opgericht door White Fangs Erik Gage) ook de winkel Gnar Burger in Los Angeles.

Rickard geeft aan dat hij en Bohrman proberen overal ter wereld bands te ontdekken: “Het label verbindt mensen over de hele wereld.” Zo werden de twee ooit op kosten van Traumahelikopter uitgenodigd op Eurosonic, waar ze ook Mozes and the Firstborn tegenkwamen.

Het is mooi om te zien hoe twee wiet rokende jongens zonder een al te commerciële instelling een platenlabel kunnen opzetten en zien groeien. Bij het afrekenen bij de kassa blijkt dat alle boekhouding in een schrift wordt bijgehouden en de bedragen simpelweg op de kassa worden ingetypt. De Burger Records Store is net zo heerlijk rommelig als de bands waar het label muziek van uitbrengt. Mocht je ooit in de buurt van Los Angeles zijn, breng dan zeker een bezoek aan deze karakteristieke zaak.

img_3405

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *